BaksvanWengerden, a Dutch studio based in Amsterdam have designed the SH House in a village between Haarlem and the North Sea Coast in the Dutch province of North Holland.
The house was originally constructed in 1932 as an A-frame home with a masonry exterior. The enlargement intervention by the architects has basically topped the exterior with a gable roof with overhanging eaves which makes the house resemble a sort of a modern day pyramid. Continuing the slope of the gable roof, they have constructed a concrete extension that forms a triangular section with its angled sidewalls.

Further on, the new design implied that the internal partitions were to be removed so that the original interior, which was very dark and enclosed, will become an open plan interior that will receive a lot of natural light but also offer unobstructed views of the garden and porch. The concrete extension contrasts the traditional exterior with its simplicity and absence of details that strengthen its shape and create a modern living space.

“This was a dark and compartmental house that reflected the way that people lived in 1932, when it was built. The house was transformed and enlarged with an open floor plan, a view to the garden, and a triangular section that continues the slope of the original roof.

The house is in Bentveld, a village between Haarlem and the North Sea. The key to the project was to maintain the overall shape and integrity of the original structure while creating an open floor plan that directs views to the garden. Thus the distinction between garden and interior is almost eliminated so that the garden becomes part of the living space.

This was achieved by removing the internal partitions, thereby dispensing with the small, compartmental rooms that separated functions. A new staircase was constructed, acting as the backbone of the house and connecting the first floor and the attic to the ground level and garden. The result is a light and open house designed for the way we live now.

The extension itself is realized in splayed concrete. It looks and feels like a natural continuation of the vernacular roof, and the absence of details strengthens the shape.”

BaksvanWengerden

SH House Floor Plans

Fidan Jovanov