Creating a modern private residence in the city is certainly not an easy task. Especially if you have a relatively small site and the end result is supposedly an exposed concrete home embedded in vegetation. Envisioned by Shatotto Architecture For Green Living the Mamun residence has been materialized in West Bengal, India in 2013.

The mass of concrete offers the pedestrian a very rough and industrial image, contributing in the street perspective only with planar surfaces in terraces initially. Slowly vegetation has been brought to the site and introduced into the design, finalizing the first stage. Nature will do the rest. In time the lush vegetation will hopefully cover the exposed concrete massively enhancing the perspective for pedestrians and improve the living quality for the inhabitants.

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture

Exposed Concrete Home Enhanced by Lush Vegetation - Shatotto Architecture
Mamun Residence by Shatotto Architecture For Green Living:

“Chittagong a southern city located in the tropical area of Bangladesh. The heavy south west wind flowing from the bay of Bengal and round the year scorchy sun are two major considerations for the design.

The use of “mathal” a traditional hat that farmers in this region wear during harvesting to help protect them from rain and sun helped to understand the design philosophy of this project.

The use of layered parasols and gardens along with exposed concrete not only justify the climate, seismic situation and lateral load as context but also won over the structural system and elements of nature.”

 

Photo Courtesy to Shatotto Architecture For Green Living

Anton Giuroiu

https://plus.google.com/u/0/102561094699718316151