The Dolomite mountains in Italy are renowned for their beauty and serenity. Located in such a wonderful place, the Dolomitenblick was inspired by its surroundings, its forms resembles the steep slopes and the majesty of the mountain, turning out to be as attractive and intriguing as the landscape.

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

The program consists of six conjoined units with a common access, a luxurious holiday destination away form the noise of the city, deep within the serene alpine landscape. One very simple way to organize structure to host six apartments is to divide in two parts. This gesture is expressed on the main facade through a cut in the volume, splitting it in two halves and accentuating at the same time the dynamics of the building. The cut is not vertical but inclined and continues on the ground level too, providing entrance to the parking area, making it look as if a waterfall shaped the ensemble. But as random as the cut may appear, it is in fact a very careful gesture, the key element of the building.

„Besides its functional meaning, this incision becomes the main defining element of the building: from the cut at either side a strip unfolds that forms the balustrade of a generous covered balcony and ends into the surrounding topography. Following the steep natural hillside with each floor the strips and the façade jump back.”

Plasma Studio

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

The architects have given as much thought and attention to the detail when planning the interior as they did with the exterior. Each apartment was placed and organised in order to benefit from the maximum amount of light; the openings that allow light to flow inside are oriented towards the panoramic views of the Dolomites. However, each unite was carefully designed to get as much privacy as possible; the stepped balustrades offer a large view but do not permit insight from the upper apartment and from the street level so that the inhabitants would enjoy the landscape without being deprived of their intimacy.

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

More details from the architects:

„Each apartment gets an extension of the internal living area by a covered sun and view facing terrace which at each floor ends in a small private garden. Local larch wood defines internal and external living areas. Floor to ceiling glazing allows the maximum view and energetic gain as directed to south, external sun blinds and the overhangs of the above balconies minimize overheating during summertime. The main circulation is very compact and a continuation of the volume defining gap and repeats the use of the local larch wood and the color code of the façade.

Sitting at the edges of a residential area with a very eclectic and non-coherent appearance we focus to contrast this surrounding by simply generating a volume which grows out of its natural surrounding topography and blends again into it, by minimizing the used materials to a very local, almost vernacular code: larch wood and pre oxidised copper. Both the copper and the larch wood are exposed to a natural change of colour by the atmospheric influence of sun, rain and snow. Through the repetition of the colours of old, close-by farmhouses with dark, sunburned larchwood facades this building volumes blends into its natural surroundings.”

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Homesthetics conclusion:

The architects have done a very good job adapting design to the landscape. The angled lines match perfectly with the environmnet. Unlike most architectural project nowadays which are designed without belonging to a place, to a landscape and which would look fit in any other place in the world, this one has become part of the image.

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Modern Topographical Design-The Dolomitenblick in Italy by Plasma Studio Homesthetics

Architects: PLASMA Studio
Location: Sesto, South Tyrol, Italy
Project Architect: David Preindl
Design Team: Nicoletta Gerevini, Peter Pichler, Daniela Walder, Maya Shopova, Libny Pacheco
Area: 1,050 sqm
Year: 2012
Photographs: Hertha Hurnaus 
Structural Engineering: Dr. Ing. Erlacher Andreas
Fire Safety: Technisches Büro Jud
Services: Technisches Büro Jud
Security Management: Dr. Ing. Ralf Pellegrini
Geological Engineering: Sulzenbacher Ursula
Construction: Tschurtschenthaler Werner GmbH
Electrical Installations: Eltec, Summerer Markus
Sanitary Installations: Egarter Werner

Bogdan Profir