Miró Rivera Architects have realized the true potential of this imposing Texas home after the new owners have decided to spice things up a little.
If you’ve already seen the pictures, then you wouldn’t believe when you read that this house used to be a very dark and unstable structure dating back to the 80s. But the Hilltop Residence has undergone immense transformations that have deemed it unrecognizable, even for its owners.

The boring house that it used to be for more than 30 years has now become a luxurious contemporary masterpiece of a home that offers unparalleled views of Lake Austin. The entirety of the interior and exterior design, coupled with the breathtaking views of the lake and the surrounding hills make this home a truly magnificent creation that you must see!

When the new owner of this 1980s house called for a complete renovation, the architects saw the opportunity to transform its dark, dated interiors while taking better advantage of the home’s spectacular location atop a promontory offering a 180-degree view of Lake Austin and the rolling hills beyond.

The existing driveway and garage, which had occupied a large area of prime real estate at the center of the property, were reconfigured in order to provide for a generous, landscaped courtyard accessed by a series of stepped terraces faced with Pennsylvania bluestone. Exterior stucco walls were replaced with warm ipe planks, while a small trellis and copper-faced, offset-pivot door greet visitors.

Inside, what was once a fragmented collection of spaces was reorganized according to a clear hierarchy. A central great room acts as a hinge point between the east wing housing the dining room, kitchen, breakfast area, wine cellar, and children’s rooms; and the west wing containing the master suite, home office, and exercise room. Zebrawood cabinets, Brazilian cherry floors, and a distinctive fireplace clad in stainless steel mesh accent the interior’s subdued material palette. Meanwhile, a sweeping aluminum trellis unifies an existing terrace along the home’s rear perimeter, providing shade and capturing breezes. An expanded ipe deck steps down to a zero-edge pool serviced by a small outdoor bar, all set against the seemingly limitless backdrop of the hill country beyond.

Miró Rivera Architects

Floor plans of the Hilltop Residence

What do you think about the unbelivable Hilltop Residence transformation? We would love to hear your thoughts in the comments !

Fidan Jovanov