Bromley Caldari Architects, a New York City based studio, have completed a renovation work called the A-Frame Rethink project. Basically, they were tasked with completely transforming an A-frame home dating back from the 1960s.
Located on the Fire Island in New York, the old house had nothing more than a tight spiraling staircase, 4 dark and demolished bedrooms, a worn-out pile foundation and a leaky roof. In order to transform it into a modern A-frame residence, the architects had some serious work to do, the old home required a lot of renovations.

They managed to transform the old, dark interior of this home int o a modern and welcoming light-filled residence by simply redesigning the spiral staircase that was blocking the sunlight and the views. Of course that is not all that they did but the new staircase positively transformed the entire layout of the house and made space for a pair of new bay windows that deliver natural light throughout the entire residence during the day.
Skylights, as well as the other windows are staggered at the various elevations on each part of the building only to be linked by a catwalk balcony in front of the master bedroom.
The modern interior is enhanced by the natural light as well as the views of the outside but once you step outside, there’s an expansive wooden deck with a swimming pool right in the middle of it which is an addition that made this 2,340 sq ft home a true luxury modern residence.

In a complete renovation of a bayside A-frame house on Fire Island, Bromley Caldari turned a seasoned beach rental into a sleek hideout. Rethinking the iconic 1960s A-frame form, architects R. Scott Bromley and Jerry Caldari broke through the envelope of the building to weave a sculptural staircase through the airy three-story structure.
A typical A-frame, the house had a spiral staircase splitting down the middle, four dark and cramped bedrooms, a leaky roof, and a cracked pile foundation – not the pristine vacation home that is so often associated with Fire Island Pines. The poolside sunsets over the Great South Bay were not to be discounted and the potential was there, yet blocking the fantastic view and occupying the heart of the house was the old six-foot diameter steel spiral staircase. The clients wanted the removal of the staircase and were willing to sacrifice a bedroom or two to make it happen.

Bromley Caldari Architects

With the lot coverage at its limit, Bromley Caldari took advantage of a local law that permits bay windows to project a maximum of two feet out from the building envelope. The new staircase would tuck into two large bay windows staggered at different elevations on each side of the house with a catwalk balcony off of the master bedroom to connect the two sides. Weaving from one side to the other as you ascend the three floors, the staircase offers views of the bay framed at each elevation.
On the main level, a double-height living/dining room stretches the length of the window-clad north façade. The open kitchen and house utilities run along the south side. The master bedroom suite features full-height glass sliding doors that take advantage of the view. Although the doors stay mostly open, when guests are present and privacy is required, the sliding glass doors fog up at the flick of a switch.
Under the peak on the third level is a quiet second bedroom and den (that acts as the third bedroom when needed). The two rooms are connected by a walk-through bathroom – a glass shower enclosure on one side and a glass- enclosed powder room on the other. Pocket doors at each end allow for privacy.

Bromley Caldari Architects

Floor plans of the A-frame Rethink

Fidan Jovanov