Subscribe

x

Homesthetics

Cliff View Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek

Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1)

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Cliff View Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek by Werner Sobek

Spatial complexity and innovative energy concepts made this house an experiment not only in terms of residential architecture but also for the development of far larger structures.

Erected in 1999-2000, this four-storey building occupies a steep parcel of land on the edge of the bowl-shaped vale of Stuttgart.  It was designed as completely recyclable building which produces no emissions and is self-efficient in terms or heating energy requirement.The completely glazed building has high quality triple glazing panels, its design is modular and its assembled by mortice and tenon joints bolted joints, therefore it cannot only be assembled and dismantled easily but is also completely recyclable. The electrical energy required for the energy concept and control engineering is produced by solar cells, as expected.

The access to the building is via a bridge leading to the top floor. On this level we find the kitchen and dinning area. The two levels below successively provide a living and sleeping area and the utility installations. Each of the four levels is defined by a few pieces of furniture, pointing out the concept of maximum transparency in the interior of the building as well.

The load-bearing structure of the building consists of a steel frame stiffened by diagonal members and erected on a reinforced concrete raft. Everything inside from load-bearing and non-load bearing elements to facades are of modular design and assembled using separate methods of joining.

To enable the house to be built as an emission-free zero-heating-energy house, an innovative computer-controlled energy concept was realized in order to deliver information about the house on any place on earth even if the clients checks this from a computer or telephone. The heat energy radiated into the building by the sun is absorbed by water-filled ceilings panels and transferred to a heat store from which the building is heated in the winter by reversing the heart exchanging process. This way the ceiling panels functions as heat radiators and additional heating is not required.

Homesthetics Conclusion

In this building we can see somehow the detail level and the clock precision of a German engineer and architect, everything is simple, sustainable and oriented to the future. All these being wrapped up in a timeless rectangular shape that will always recall perfection and simplicity, ageless attributes in an unique conservative design.

 

interior of the Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1) exterior view facade of the Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1) Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1) interior of the Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1) Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1) view over stuttgart Glass Modern Mansion-R128 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1)

Architects:

Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time:

1998 – 1999

Construction time:

1999 – 2000

Services rendered by Werner Sobek:

design, object planning, and structural engineering of loadbearing structure and facades

Client:

Ursula and Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Photographers:

Roland Halbe, Stuttgart/Germany

Josef Schulz, Stuttgart/Germany

Read next

Swooping Curves Materiallized in the Golden Moon Pavilion in Hong Kong

Swooping Curves Materiallized in the Golden Moon Pavilion in Hong Kong

Cliff View Mansion H16 in Stuttgart by Werner Sobek homesthetics (1)

Cliff View Mansion H16 in Stuttgart by Werner Sobek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *