Subscribe

x

Homesthetics

Modern House M, Kaga-shi Ishikawa-ken Japan designed by AE5 Partners

the louvre facade on homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Japanese Architecture, Art and Culture have always presented interest trough generations and today here we are in an architectural diversity pointing out to the Japanese once again. Contemporary Japanese Architecture is just defined by efficiency, good taste and equilibrium. It`s a compact beautiful presence that can not be misread or interpreted wrong, it can only inspire future generations and serve as a model, it can hardly be critiqued for small reasons but the order and efficiency in a Japanese architectural object hardly leaves space for mistakes or such critique unlike most modern mansions.

Ahead of us we have a marvelous example of Japanese architecture realized by AE5 Partners. We choose this one in particular for today`s article but it features a highly controversial facade that we have seen before and that steps over the order and efficiency of this object.

The home is two stories high with two entrances leading into an open plan living room on one half and to the bathrooms on the second half.

The controverse that we were mentioning is a timber louvre facade which hides huge windows in the back of the home for the living room and the mezzanine library overlooking the living room. This facade becomes a motif for the home, another grided timber screen inside the house materializing the first floor balustrade. The lightning between the timber pieces would forge amazing silhouettes on the white walls and a unique atmosphere for sure.

Homesthetics Conclusion

While we highly appreciate the home we have to point out something crucial, even unsanitary. The back facade calls out for special cleaning, a huge functional flaw in an amazing design. It can actually serve as a nest for birds and this would highly influence the image into the living room.

 

white and black dinning area homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

black and white dinning area homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

white interior designhomeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

exterior view homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

main entrance detail shot homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

perspective view over homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

black and white living room interior design and dinning area homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

entrance to the homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (12)

 

Photo Courtesy to  Nacasa & Partners.

The following information is from the architects:


House M, Kaga-shi Ishikawa-ken Japan

Context

Along a series of lushly green mountains narrow rice field terraces are divided by a mountain stream.  Surrounded by this complicated yet beautiful, abundant nature, a settlement can be seen in Kashiwano-machi, a town in Kaga city, Ishikawa, Japan.

 

The project site was established in an gap between a national road and the edge of the city. How should the building be designed to fill the space in of a town that was slowly built up over a long period of time by people and nature? The foundational concept of the plan should proceed from the climate, the culture, and the historical context and, what is more, it should express modernity. It was thought that this approach may be necessary and most natural for the residents and town people.  A “Kura” (Japanese warehouse) is a feature of the typology of the town. It is a secondary house that can be seen anywhere since every house in the town has a Kura.

 

With small, aesthetic proportions, it fills the space and distance between houses and it helps block the prying eyes of neighbours. It can be said that the planning site complies with the traditional construction style of the town: a house like a Kura with a few open doors is built between a busy national road and the head house in which the client family lives.  Additionally, the volume of a Kura suits the current “a house for a woman living alone” theme.

 

While moving forward with the plan, the typological aspect of the Kura was used within the constraints of the building’s site and context to specialise the process. The process begin like this: a decision was made using a volume study that maintained the proportions of the dialogue between the building plan and the surrounding environment. Then, between the head house and the building plan, a chevron shaped courtyard was made way for, creating a complete assembly whose plan is known as Kunoji. Between the Kunoji and the main house the space became a welcoming courtyard and, at the same time, the north-western side of the Kunoji produced a small space that answered the client’s request of having a private garden.  Via this process an architectural shape that acts as a part of the town was derived.

 

Geometry
 Embracement / Louvered Facade

Kuras stand with dignified and steady beauty. To acquire the shape, the building’s level surfaces and the exterior were designed with appropriate geometric proportions. The flat surfaces use two squares and isosceles triangles. The elevated surface toward the Tsumagawa (the side that contacts the ridge at a right angle) was constructed using Silver Ratios. The one of a Kura’s features is that it has only a few open doors. This relates to the house owner’s privacy. It is carefully designed to protect the dwellers privacy; The Tsumagawa facade was changed to wooden louvers so that it gets bright daylight; the wooden pieces are arranged to face in a constant direction at every other step.

 

The intent of the configuration of all of the louvers references the concept of “order and the unexpected”. There is an old persimmon tree in front of the louvers that was planted a long time ago. At first glance the randomness with which the branches and leaves grow seems to have a constant regularity which, when combined with the louvers opposite, abides by the concept of “order and the unexpected” to create a dialogue between nature and the architecture. Additionally, a polygonal shape was used to design the top lights placed on the 2nd floor terrace above and the open windows facing the road.  Doing so, the contrast of the order (mathematically proportioned) in the flat and elevated surfaces against the free lines of the open windows attempts to bring into being a pleasantly designed harmony. The lights coming from the open windows or wooden louvers change seasonally and, according to the time of day, produce a rich tapestry of colour for an entire lifetime. On the other hand, the lights of the open windows add small flares of colour and warmth to evenings wrapped in silence or seasons covered in snow.

one facade holding a tree on homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

Read next

view from the Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

Experimental Living in a Tree House-The HemLoft by Joel Allen

simple beautiful facade at night Monolithic-Volume-–-Cliff-View-Modern-White-House-in-Alicante-by-Fran-Silvestre-Arquitectos

Monolithic Volume – Cliff View Modern White House in Alicante by Fran Silvestre Arquitectos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *