This project is all about topography or better yet, remaking it. This dream house is built “in the mountain” and serves two functions: an office for a Japanese sneaker brand on the upper floor and a residence beneath it, on the lower floor.

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

The building was designed in such a manner that, taking advantage of the topography, it imitates the flight of a bird and offers safety by being built between two mounds. Therefore it meets the needs of two groups of people. Having an excellent view over the Osaka plain by taking shape on the hills near it, this construction looks nothing like a normal house. Its location and its form resemble with a mountain resort build especially to impress and offer breathtaking views of the slopes on which it was built. The challenge of building on a natural slope and of course adapting to it is great but the rewards are even bigger. The ensemble looks amazing, it’s functional and most important, it takes advantage of the landscape and offers stunning, unique views which you don’t get in your average home. This dream houses’s design is very sensible, very well thought through and is worth studying in terms of adapting to the topography. Furthermore, it shows that man made structures are not always damaging to the environment. In therms of design at least which in this case feels like it belongs there and if it were to be removed, the landscape will loose something. It’s a composition where both parts, the artificial and the natural factor, are in a symbiosis; without each other they have almost no value.

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

The lower floor of the house cannot be perceived from the road leading to it because of the height difference. But, once the whole ensemble is revealed, you can feel the uninterrupted stream of curves defining the mountain, so that you may have an intimate connection with the terrain. The balance between the structure and its openings, the materials and the colors characterizing the building were all designed according to the forms and the visual aspect of the landscape. The end goal of this approach was the feeling of naturalness that one may have once reaching the site, despite the unwelcoming terrain.

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Homesthetics conclusion:

Through the beauty, the balance and the full understanding of the topography defining this dream house, this sets out to be a perfect example of how an architect should handle the given site of construction and make the most of it.

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Adapting to the Landscape-Mountains&Opening House in Japan by EASTERN Design Office-Homesthetics

Architect: EASTERN Design Office
Project: Mountain & Opening House
Client: AMERICAN CLUB INTERNATIONAL CO, LTD
Structural :Engineering: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
Constructor: Fukasaka Co., Ltd
Location: Takarazuka Hyogo Japan
Usage: Office ,House
Site area: 7:11.46 m2
Total floor area: 361.84m2

Bogdan Profir