Subscribe

[mc4wp_form id="87729"]
x

Homesthetics

The Hamersley Road Residence in Australia/ Modern Mansion by Studio53

The Hamersley Road Residence in Australia Studio53 homesthetics 6

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Nowadays conversions have proven to be very “in” which is actually a good thing for a change. Usually trends come and go without leaving behind something significant or worthy for the future generations, without having a base, a history, a meaning. But conversions bring a sort of respect for the previous architectural concept, managing thus to keep a certain degree of respect for the past and bring it to life in different shapes and forms. Many would deny the benefits of such conversions but in a world where the memory of the past regarding architecture is neglected any intervention that expresses at least a small attention given to historical background and previous architectural design must be appreciated. It is by far more easy to build something from scratch than to recreate a glimpse of the past and merge it with the new and exciting world we live in today. The restoration of the following old cottage and the additional extension had transformed it into a contemporary home including recycled old bricks, light fittings and even an old laundry. The neutral color scheme of the exterior is being balanced elegantly in the interior design by the usage of warm, natural, apparent materials and warm cozy colors. The following “modern mansion” may seem contemporary but its foundation goes way back to the 1900’s elegance.

” The Hamersley Road Residence is the conversion of an early 1900’s Australian workers cottage to a practical, modern family residence. The external timber-work, moulded plaster, handmade tiles and flannel flower glass of the existing house give the home a distinct arts and crafts aesthetic. The house had been untouched for many years. As the new owners, and as an Architect and Interior Design team, we wished to provide a functional home for our family with flexibility for now and into the future. We also wished to respect and enhance the existing craftsmanship. As we were designing a home for our family, we wanted to optimize the space of the relatively small site area. We were able to do this through the use of pure forms such as the ‘courtyard’ and the ‘box’.

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

 

To the rear of the existing home we constructed a ground floor extension that envelopes a landscaped courtyard. Building to two boundaries and focusing the new ground floor rooms into the courtyard assisted in the creation and then blurring of the boundaries between indoor and outdoor. The intent was to provide multiple spaces of differing character, to be used at different times of the day and year, some inside and some outside.The upper level addition is delineated from the existing house by taking the form of a pure yellow ‘box’ gently placed on top of the ground floor behind the gable of the existing home.

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The Box is then further wrapped in a perforated screen to shade and protect it from the sun.The conception of the ‘box’ is integral to the design of this house. Internally, the box is its own zone; bedrooms, bathroom and play room for the children. Externally the box defines the character of the extension, highlighting the change from existing house to contemporary home in a sympathetic but contrasting manner.

Externally the box defines the character of the extension, highlighting the change from existing house to contemporary home in a sympathetic but contrasting manner.The intricately patterned and visually permeable screen envelops the box on all sides. The pattern is inspired from the floral motif of the original carpet and fireplace tiles; although given a contemporary edge. This screen provides visual richness, shade and protection to openings whilst offering opportunities for passive surveillance of the street.
The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

At night, the screen is illuminated, glows and provides a moment of joy for the neighborhood. Throughout the design process, we re-used and recycled elements of the existing home to create a story of restoration. This included recycling bricks, light fittings, and even the old laundry trough, which is now a thriving herb garden. The original tin awning on the front of the existing house was resurrected with a coat of Dulux Weathershield in ‘Happy’ to match the ‘box’. Despite being untouched for over 90 years, the existing home was rescued and rejuvenated. The honest values of the house have been maintained, continued and extended into the new addition, to breathe life into the existing cottage and to create a “happy” and contemporary family home.”( Studio53)
The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53 -homesthetics (1)

The -Hamersley- Road- Residence- in -Australia- Studio53

Photo courtesy to : Christian SprogoeChris Maher

 

Read next

Blue Room Inside Beats Headquarters Exuding Calm and Sophistication in an Unusual Geometry

Beats By Dre Headquarters In Culver City Pulsing With Colors and Style

perfect clean facade Monolithic Mass Empowered by Simplicity - B25 House by PK Arkitektar homesthetics 1 (0)

Monolithic Mass Empowered by Simplicity – B25 House by PK Arkitektar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *