x
Saturday, December 3rd, 2022

Experimental Living in a Tree House-The HemLoft by Joel Allen

view from the Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

Built in Whistler, Canada, The Hemloft is a self-creation of Joel Allen, a determined and innovative young software developer who came to fulfill his imagination as a self-taught carpenter. The project represents a small tree dwell created with one reason: embracing the nature.

Helped by his friends, Mark and Jayne, who were recent graduates from architecture college, he tossed around a couple of interesting designs, but nothing stuck, until the idea of an egg embracing a tree came around.”An egg shape would be elegant, organic, unusual, and most distinctively, the structure would be contained within the form.” says the Software graduated carpenter Joel Allen.

After he changed a little bit the proportions of the “egg” and building a 1/4 scale model to test the strength of the structure, he started to search for the perfect location and the perfect tree for his project. His requirements were reasonable distance from the road, but away from any human sight or sound, which was quite hard because of the bike or carpenter trails.

The money for this project were earned by him as a carpenter, and the crafting was made by himself too, helped by his Slovenian girlfriend, Heidi.

Homesthetics Conclusion

Even though this project make you feel like a child again because it’s crafting simplicity and approaching with the nature, it has some disadvantages. The worst thing is that the fate of the Hemloft is insecure because its position, on crown land, so Joel doesn’t own the dwell.

Another disadvantage is that the ribs of the structure are fixed on the hemlock tree’s trunk, so they will be forced when the tree grows and expands on thickness.

Anyhow, the project was a success as Joel Allen’s project was published in the April Special Outdoor Edition of Dwell magazine, so he’s intending to continue to create cool stuff like this.

Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

windows above the Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

door steps in the air Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

entrance to the Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

storage in Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

storage point in Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

toolbox and desk in Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)

view from the Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1) above

Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1)at night

Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (1) at night detail shot

Experimental Living In The Forests of Canda-The HemLoft by Joel Allen alternative from modern mansions (14)

Anton Giuroiu

Anton Giuroiu

As a sheer idealist, Anton’s approach in architecture and content curation is tedious and meticulous this clearly reflects in his work here on Homesthetics with each and every article, after a decade of work on Homesthetics, the content creation guidelines still being improved every month.

Read next

view to the central courtyard Opulent Mansion Connected to the Envinronment Trough Central Courtyard | La Planicie House

Opulent Mansion Connected to the Envinronment Through Central Courtyard | La Planicie House

the louvre facade on homeshetics louvre facade featured in Japanese Homes_House-M-by-AE5-partners-01 (1)

Modern House M, Kaga-shi Ishikawa-ken Japan designed by AE5 Partners

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *